Historiek

WTC De Windklievers voorstellen lijkt vrij eenvoudig: een club, bestaande uit een aantal wielertoeristen, die voor hun vrije tijd, regelmatig ritjes rijden, met start en aankomst in Mol. Maar een wielertoeristenclub omschrijven die reeds van in het jaar 1970 bestaat, en waarin heel wat leden tijdens die periode lief en leed gedeeld hebben, is gans andere koek. Laten we beginnen met ons lokaal: na een aarzelende start in 1970 verhuisde de club van café bij Martin Peeters naar het café bij Schaevers, Ezaart 113. Wanneer in 1977 de familie Schaevers besloot om het café definitief te sluiten, verhuisde de club naar café “Sportlokaal”, Sint-Willebrordusstraat 14. In 1989 stopte ook Staf Delaet als caféhouder en vond de club als lokaal café “Onder de Linde”. In 2004 zocht de club in nieuwe thuishaven: Het Belshof, te Bel, waar ze tot 2018 heeft gereden. Omdat de club die periode enorm groeide, was het echter niet meer haalbaar om op het middaguur de taverne in te palmen. Bijgevolg rijden we sinds 2019 vanuit "Iet Anders" waar vroeger al "Onder de Linde" was. We zijn dus als het ware een beetje "thuis" gekomen.

In 2020 viert de club zijn 50e verjaardag. 

Onze club bestaat uit vier groepen: een groep van fervente toeristen die niet terugdeinzen voor grote en zware ritten, een groep die het iets rustiger aan doet, wat minder snel en iets minder ver, een groep die nog wat minder snel fietst en een damesploeg met een eigen rittenschema.

Hoewel ons seizoen loopt van begin maart tot einde oktober, hebben we tijdens de wintermaanden ook nooit stil gezeten: tijdens de eerste jaren werd er gewandeld, zelfs gevoetbald. Vanaf 1991 organiseerden we tijdens de maand december een veldtoertocht voor mountain-bikers. Afhankelijk van de weersomstandigheden, hadden we om en bij de 1000 deelnemers. De organisatie werd echter omslachtiger, en het werd steeds moeilijker de nodige toelatingen te krijgen, en dus werd de editie van 2014 de laatste.

Trachten een volledige opsomming te geven van alle bijzondere ritten en uitstappen zou onbegonnen werk zijn. Daarom maar enkele hoogtepunten uit ons meer dan dertigjarig bestaan: Mol-Lourdes-Mol met de beklimming van de Tourmalet (1983), Mol-St.-Veit in Oostenrijk met de beklimming van de Grossglockner (1985, 1990, 1993, 2009), St.-Veit-Mol (1987), meerdaagse uitstappen naar de Vogezen met de beklimming van Le Ballon d’Alsace, Le Grand Ballon en Le Petit Ballon(1994, 1995, 1998) de Moezel (1996, 1997), de Alpen met beklimming van de Galibier, Alpe d’Huez, Les Deux Alpes en Croix de Fer (1999), de Provence met de beklimming van de Ventoux (2000, 2004, 2007), de Pyreneeën met de beklimming van de Tourmalet, de Aspin, de Aubisque en de Soulor (2002), de 8-daagse Ronde van Vlaanderen (2003), de Haute Provence met de Gorges du Verdon met de beklimming van de Col d’Allos en de Valberg (2004) en de Dolomieten met de beklimming van de Karrerpass, de Sella en de Pordoi (2008). Meer recent werd onder meer de Champagnestreek aangedaan, de regio rond Goslar in Duitsland, Amersfoort in Nederland, de Westhoek, ... We trachten steeds niet al te ver weg te gaan, om toch zeer mooie ritten te kunnen doen.Tijdens ons verblijf in 1990 in Oostenrijk mochten we een uniek moment meemaken: de Windklievers beklommen de noordelijke kant van de Grossglockner; de wielertoeristen van Mol-Millegem beklommen de zuidelijke kant en beide clubs ontmoetten elkaar op de 2571m hoge top. Ook de mooiste plekjes van België en Nederland zijn onder onze wielen doorgeschoven. Talloze beklimmingen uit de bekendste wielerklassiekers (Ronde van Vlaanderen, Waalse Pijs, Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Goldrace) hebben voor de clubleden geen geheimen meer. In 1981 is onze club voor de eerste maal naar onze zustergemeente Kall in Duitsland gefietst. Van dat ogenblik af, en dit nog steeds, hebben er zeer veel activiteiten plaats gevonden samen met onze Duitse wielervrienden, dit zowel in Mol als in Kall. Verschillende jaren was onze club zowat de enige in Mol die deze verzustering in ere heeft gehouden.

Tijdens al de jaren van het bestaan van de club hebben we binnen de schoot van de club talloze blijde gebeurtenissen mogen meemaken: geboorte, huwelijk, jubileum, maar spijtig genoeg hebben we ook afscheid moeten nemen van onze overleden leden: Jos Vandeperre (Ezaart), Karel Michiels (Hessie), Jos Van Geel (Heidehuizen), John Mertens, Julia Vanderschoot (Mol Centrum), Maria Hendrickx (Bel) en Willy Luyten (Ezaart). Ook voor de toekomst liggen er voor de club nog vele uitdagingen te wachten.

Momenteel bestaat onze club enerzijds uit leden die reeds van in de beginjaren van het bestaan van de club aangesloten zijn en anderzijds uit een groep jonge, dynamische en fervente wielertoeristen. Maar we zijn er ons ten volle van bewust dat fietsen een gezonde en ontspannende sport is en blijft. En wanneer dit dan nog kan gebeuren met vrienden in clubverband, zal niemand verwonderd zijn dat onze Windklievers nog lang zullen fietsen.
Sinds 2011 is een nieuw, uitgebreider bestuur opgericht. Dit om de continuiteit van de Windklievers op lange termijn te garanderen. Het bestuur onder leiding van onze voorzitter Jef Moonen, zal uiteraard dankbaar gebruik maken van de uitgebreide know how van hun voorgangers om onze wielerclub verder in goede banen te leiden.
Er is uiteraard steeds plaats voor extra leden.